Čađo: MUP RS nije skrivao Gudurića

Ministar policije RS Stanislav Čađo odbacio je umešanost policije RS u skrivanje Bojana Gudurića, optuženog za umešanost u ubistvo Ive Pukanića.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

13:54

Default images

On je rekao da se medijskim spekulacijama da je Gudurić duže vreme boravio u RS, gde je, navodno, imao zaštitu nekih ljudi bliskih premijeru Miloradu Dodiku, pokušava kompromitovati MUP RS.

"Najoštrije odbacujem sve takozvane činjenice u pojedinim medijima u vezi sa ovim slučajem, kojim se pokušava kompromitovati policija i MUP RS. To nije prvi i pojedinačan slučaj niti je od juče da se radi s tom namerom", rekao je Čađo novinarima.

Prema njegovim rečima, delovanje protiv policije RS je kontinuirano. On navodi da su ranije kreirane i priče o navodnoj zaštiti, čuvanju ili saradnji sa osobama osumnjičenim za ratne zločine, kao i priče o naoružavanju RS.

Ministar policije RS tvrdi da su kreirane i priče o secesiji RS, kako bi se kompromitovale institucije ovog entiteta.

Zagrebački "Nacional" objavio je da je Gudurić duže vreme boravio u RS i da je "uživao zaštitu nekih osoba bliskih premijeru Miloradu Dodiku, ali i iz obaveštajnog podzemlja RS".

Gudurić je u intervjuu, koji je iz ekstradicionog pritvora u Sarajevu dao banjalučkim "Nezavisnim novinama", rekao da se, otkako je optužen za ubistvo Pukanića, skrivao kod rođaka, a da se 1. februara predao banjalučkoj policiji, jer je prilikom prelaska na granici sa Hrvatskom, u koju je krenuo, došlo do nekih komplikacija.

Čolak: Odluka o izručenju Gudurića u narednih deset dana

U narednih desetak dana biće odlučeno kome će biti izručen Bojan Gudurić, osumnjičen za učešće u ubistvu vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, najavio je u Sarajevu ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Čolak je rekao novinarima da se čeka dodatna dokumentacija u vezi toga od Suda BiH, podsećajući da Gudurićevo izručenje traže Srbija i Hrvatska.

Gudurić se 1. februara predao policiji Republike Srpske u Banjaluci, posle čega je predat u nadležnost Suda BiH u Sarajevo, gde se nalazi u ekstradicionom pritvoru.
Hrvatska Gudurića traži zbog ubistva Pukanića, a Srbija zbog pljački na njenoj teritoriji.

Gudurić je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" odbacio optužbe da je učestvovao u pripremama za ubistvo Pukanića, potvrđujući da bi želeo da bude izručen Hrvatskoj i da direktno odgovori na takve optužbe.

On je rekao da se ne oseća krivim i da ga niko nije naterao da se preda da bi svedočio u korist ostalih optuženih.

Gudurić je kazao da mu je ceo slučaj podmetnut, ali da nije siguran ni ko je to uradio, ni iz kojih motiva, dodajući da se ne boji za bezbednost svoje porodice.
On je priznao da je u rukama imao snajper koji je pronađen nedaleko od mesta ubistva Pukanića, ali tvrdi da je to oružje držao nekoliko dana pre ubistva, tokom jednog useljenja u Novoj Gorici.

Gudurić i dalje tvrdi da je Roberta Matanića i Amira Mafalanija, koji su takođe optuženi za ubistvo Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, poslednji put video početkom oktobra 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: