Na granici siromaštva 700.000 ljudi

Skoro svaki deseti građanin Srbije ispod granice siromaštva. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavljuje promenu zakona o sicijalnoj zaštiti.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

13:08

Default images

U Srbiji je oko 700.000 ljudi, tj. nešto iznad devet odsto ukupne populacije u kategoriji siromašnih osoba. Da nema donacija iz inostranstva i nekih domaćih kompanija i medija, mnoge narodne kuhinje bi morale biti zatvorene. Zbog te sumorne stvarnosti, država najavljuje nova zakonska rešenja u toj oblasti.

Granica siromaštva u Srbiji su primanja manja od 8.360 dinara. Iako se ni sa nešto većim primanjima od ovog iznosa ne može preživeti, da je ta granica daleko od realnosti svesni su i predstavnici vlasti.

Zbog toga ministar rada Rasim Ljajić najavljuje novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim se između ostalog pomera prag siromaštva u Srbiji.

“Za sada mi imamo 63.000 porodica koje ostvaruju pravno na socijalnu pomoć, novim zakonom to će moći oko 85.000 domaćinstava da to pravo ostvari”, najavljuje Ljajić.

“Praviće se razlike i između višečlanih porodica, i onih koje imaju manje članova, a samohrane majke će ostvarivati pravo na tu pomoć koja je 20 odsto veća nego za ostale porodice”, objašnjava on.

Jedan od najvećih donatora najsiromašnijima u Srbiji je i britanska vlada. Oni su od 2001. do danas pomogli sa preko 30 miliona funti, ali, prema najavi ambasador Velike Britanije u Beogradu Stivena Vordsvorta, to nije kraj.

“Najhitniji izazov je kako osigurati da oni koji izgube posao zbog krize ne budu u kategoriji siromašnih, i da se potrebe ugoroženih i siromašnih uzmu u obzir u periodu finansijske krize”, savetuje Vordsvort.

Za potrebe najsiromašnijih Vlada Srbije će iduće godine obezbediti i dodatnih 340 miliona dinara za kupovinu namirnica za narodne kuhinje.

Kako bi za što više socijalno ugroženih obezbedili bar jedan kuvani obrok dnevno, ministar Ljajić najavljuje i olakšice za sve donatore.

“Takođe ćemo uvesti subvencionisanje za plaćanje PDV-a za sve donatore kuhinjama. Time želimo da podstaknemo sve one koji žele da pomognu a da ne plaćaju PDV. Država će za to platiti”, kaže on.

Ipak, novi zakon o socijalnoj zaštiti primenjivaće se tek od 2011. jer u budžetu za iduću godinu neće biti dovoljno novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: