Ulje iz interventnog uvoza

Prva količina od nekoliko hiljada tona ulja iz interventnog uvoza stigla je u Srbiju; od danas u beogradskim prodavnica "Delta Maksi grupe", a narednih dana i širom Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.05.2008.

07:35

Default images

Ulje će se prodavati po ceni od 95 dinara po litru, a kupovina će biti ograničena kako bi se omogućilo svim potrošačima da se snabdeju. Tako će svaki kupac u "Tempu" moći da nabavi do šest litara, u supermarketima "Maksija" do četiri litra, a u prodavnicama"Mini Maksija" do dva litra.

Vlada Srbije je početkom decembra donela odluku o bescarinskom uvozu ulja zbog stabilizacije tržišta.

Invej dao zadrugama seme suncokreta

Kompanija Invej, u čijem sastavu posluju uljare Sunce i Vital, saopštila je danas da je do sada zadrugama besplatno podelila hibridno seme suncokreta za setvu oko 50.000 hektara, vredno dva miliona evra.

Do sada je oko 200 zadruga preuzelo seme, a zbog velikog interesovanja, akcija će trajati i dalje, rečeno je agenciji Beta u Inveju.

Kako je precizirano, svi koji žele da dobiju besplatno seme moraju da se obavežu da će na jesen kompaniji Invej prodati svoje zalihe suncokreta i to po ceni sa Produktne berze u Novom Sadu, ali koja ne može biti niža od 350 evra po toni.

Time se izbegava mogućnost da uljare u sastavu Inveja ponovo ostanu bez sirovina neophodnih za proizvodnju, kao što se to desilo ovog proleća, istakli su u Inveju.

Besplatnom podelom semena i osiguravanjem sigurnih zaliha suncokreta, obezbeđuje se i stabilna cena ulja.

U Inveju ističu da je vlasnik Predrag Ranković hteo da u Srbiji primeni praksu argentinskih uljara koje uspešno posluju uz besplatnu podelu semena.

Prošle godine Invej je posejao oko 40.000 hektara pod suncokretom, a ove godine u toj kompaniji očekuju da će verovatno biti posejano 70.000 hektara.

U Srbiji je prošle godine pod suncokretom bilo zasejano 130.000 hektara, a ove godine se može očekivati od 180.000 do 200.000 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: