Zastavino oružje ide u Jermeniju

Rusija zvanično odobrila srpski izvoz oružja u Jermeniju, potvrdili ruski ambasador i kabineti predsednika i premijera Srbije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.12.2006.

10:03

Default images

Prema postignutom dogovoru, obim i vrsta izvezenog naoružanja ne bi trebalo da remete bilans snaga u kaspijskom regionu. U međuvremenu, država je povećala vlasnički udeo u svim preduzećima namenske industrije, tako što je potpisan ugovor prema kome se dugovanja srpskih fabrika naoružanja pretvaraju u vlasnički udeo države.

Radnici Zastave oružje danas su se sastali sa predsednikom Tadićem, zahvalivši mu na angažovanju i rešavanju spornog izvoza oružja. Predsednik je izjavio da je bila elementarna stvar ponovo pokrenuti pitanje da li postoji spoljnopolitički problem da se oružje iz Srbije izveze u Jermeniju.

"Ne mogu da razumem da smo od Rusije dobili negativan stav za izvoz oružja u Jermeniju pre nekoliko meseci i da se niko u državi nije pomerio i postavio pitanje da li to baš mora tako da bude", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da Srbija ne želi da izvozom oružja ili bilo kojim izvozom dovodi u pitanje svoje bilateralne odnose sa svetskim silama, navevši Rusiju, SAD, Evropsku uniju i Kinu.

"Ponašamo se odgovorno, ali istovremeno moramo sve vreme da se borimo za našu privredu kao i svaka druga zemlja", rekao je Tadić, kao i da je zadovoljan što je zvaničan odgovor od Rusije povodom izvoza oružja u Jermeniju dobio za manje od 24 sata.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da pozitivan odgovor Rusije očigledno pokazuje da ta zemlja od nas nije ni tražila da ne izvozimo oružje u Jermeniju, već da, kako se izrazio, neko u Srbiji bolje prepoznaje i štiti ruske interese od same Rusije.

Dragišić kaže i da se "neko drznuo" da uskrati Zastavi Namenskoj 2,5 miliona dolara u situaciji kada se ta industrija bori za opstanak.

"Naravno, oružje je politička roba, i treba biti potpuno načisto sa tim da se moraju uzeti svi politički aspekti, u obzir prilikom izvoza oružja, ali se mora uraditi dobra analiza, a ne 'ad hok' odlučiti da bi se Rusima izgleda dopalo ako mi ne bi izvezli oružje u Jermeniju", kaže Dragišić.

Dragišić objašnjava i da ponašanje prema Rusiji, koje naziva udvoričkim, ozbiljno vređa dostojanstvo naroda i države. Zemlja koja drži do sebe ne sme tako da se ponaša, da izlazi sa ustupcima koje niko ne traži i da ustupke pravi na štetu vlastite industrije, zaključuje ovaj analitičar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: