Nedelja, 07.08.2022.

15:57

Pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti: "Cesta tuge i smrti, ali biće i cesta Vaskrsenja"

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti danas je služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta.

Izvor: Tanjug

Pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti:
Tanjug

Na mestu gde je hrvatska avijacija pre 27 godina tokom vojno-policijske akcije "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone.

"Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradala deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta Vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt", rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije posle parastosa koji je služio, prenosi Srna.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac koji je danas prisustvovao parastosu rekao je za Srnu da su na današnji dan na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni koja je išla iz Like i severne Dalmacije.

"Ovom cestom je prošlo oko stotinu hiljada izbeglica i baš na današnji dan pre 27 godina je hrvatski avion granatirao izbegličku kolonu u kojoj su bili sve civili", podsetio je Štrbac.

On navodi da tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško izranjeno, nakon čega je dvoje preminulo.

Štrbac poziva sve one koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave "Veritasu" da bi se uvrstili u oštećene.

"Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima", istakao je Štrbac.

On navodi da je optužnica Suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar koja se desila.

Danas su na Petrovačku cestu došli i Ličani koji su bili u koloni tada kad je bila bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, načelnik opštine Drinić Drago Kovačević, predsednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i šef Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru Jugoslav Ðorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: