Tzv. Kosovo sprema nova priznanja; "Ima pomaka s pet zemalja EU, osim jedne"

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je u Odboru za spoljne poslove rekla da Priština radi na novim priznanjima tzv. Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

12:10

Tzv. Kosovo sprema nova priznanja;
Foto: EPA-EFE / PETRIT PRENAJ

Prema njenim rečima, radi se na priznanjima tzv. Kosova i na novim kontinentima ali i sa pet zemalja Evropske unije, istaknuvši da u ovim zemljama ima pomaka, osim jedne zemlje, prenosi Koha.

Ona je dalje govorila o "Otvorenom Balkanu", rekavši da Kosovo nikada nije dobilo zvaničan poziv.

Po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama, ona je rekla da imaju jasnu formulisanu strategiju i da su veoma pažljivo radili na članstvu.

"Ako imate detaljnih pitanja, zamolila bih vas da održimo sastanak bez prisustva medija jer se bojim da ne narušim procese. Imamo jasno zaoštravanje jezika Srbije i Rusije. Kao Kosovo, bili smo vrlo jasni u upoznavanju naših suseda i partnera o jeziku koji koristi Srbija u poslednje vreme. Na dnevnom redu je bilo potpisivanje regionalnih sporazuma o saobraćanju sa ličnim kartama, ali su blokade Srbije sprečile tako nešto. Srbija uopšte nije spremna da dozvoli bilo kom građaninu da uđe u Srbiju sa ličnom kartom“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da se kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" pokušava napraviti paralela ne samo sa EU, već i sa Berlinskim procesom.

"Mi smo jasno rekli da ne traže alternative članstvu u EU, niti inicijativama koje se više prenose od usta do usta. Republika Kosovo nikada nije dobila nikakav opis o tome šta je Otvoreni Balkan i čak nije dobila zvaničan poziv da bude deo njega osim onoga što je izjavljivano", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: