Ruska crkva presekla vezu; "Patrijarh priznao raskolnike"

Ruska pravoslavna crkva javila je da prekida veze sa patrijarhom aleksandrijskim i sveafričkim Teodorom Drugim jer je priznao novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2019.

18:13

Ruska crkva presekla vezu;
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ukrajinska crkva je nezavisna od verske uprave Moskve.

U saopštenju posle sastanka u Moskovskoj patrijaršiji, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je naveo da od sada ne može pominjati ime patrijarha Teodora Drugog u svojim molitvama i učestvovati u zajedničkim molitvama.

U saopštenju se osuđuje "lična odluka" patrijarha Teodora Drugog da "prizna ukrajinske raskolnike" i navodi se da, međutim, tu crkvu ne podržava Sveti sinod Aleksandrije.

Ruski Sveti sinod izrazio je "dubok bol" zbog toga što je patrijarh Teodor Drugi priznao Ukrajinsku crkvu i naveo da će Ruska crkva održavati veze s nadbiskupima Aleksandrije koji nisu podržali formiranje nezavisne Ukrajinske crkve.

Pored toga će aktivnosti parohije Aleksandrije u Moskvi biti suspendovane, a ruske parohije u Africi više neće raditi pod pokroviteljstvom Aleksandrijske patrijaršije, već će, po odluci ruskog Svetog sinoda, biti pod neposrednom upravom ruskog partrijarha Kirila. Crkva u Aleksandriji jedna je od najstarijih u hrišćanstvu.

Početkom januara Vaseljenska patrijaršija je priznala autokefalnost nove Ukrajinske pravoslavne crkve, nezavisne od Moskve. Moskovska patrijaršija, koja i dalje ima veliki broj parohija u Ukrajini, proglasila je tu odluku ilegalnom i prekinula veze s vaseljenskim patrijarhom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: