"Opomena za sve"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da je vršnjačko nasilje jedan od velikih problema srpskog društva.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2019.

17:55

Screenshot/TV Prva

Ona je dodala da je zlostavljanje devojčiče u Barajevu, na koje niko od prisutnih nije reagovao, opomena za sve.

"Uprkos brzoj reakciji nadležnih ministarstava, nasilje nad devojčicom u Barajevu, kao i slični snimci deljeni na društvenim mrežama u nameri da se stekne popularnost i pokaže nadmoć nad slabijim, a na kojima se vidi da niko ni ne pokušava da spreči zlostavljanje, opomena je za sve - od roditelja i škole, ali i celog društva, da obrazac ponašanja među tinejdžerima sve više postaju omalovažavanje, nasilno ponašanje, netrpeljivost i diskriminacija", navela je poverenica.

Jankovićeva smatra da moramo naći najbolje načine za podsticanje i očuvanje osnovnih vrednosti poput vaspitanja, humanosti, saosećanja, drugarstva, jer ovo, ocenila je, predstavlja ozbiljan alarm, pre svega nadležnim institucijama, koje moraju da učine sve da se smanji nasilje u školama i najoštrije kažne počinioci, ali i da preduzmu mere za kontinuiranu sistemsku prevenciju.

Ona smatra da je šira odgovornost na svima, jer, kako navodi, modeli komunikacije koje karakterišu skandali, nasilje, verbalne uvrede, nekritično glorifikovanje novca i instant slave, nisu ograničeni samo na svet odraslih, već se velikom brzinom prelivaju među decu i u škole, nanoseći ogromnu štetu mladim generacijama.

Na društvenim mrežama ranije je objavljen snimak na kom dve devojčice udaraju šamere trećoj devojčici u dvorištu Srednje škole u Barajevu. Po nalogu tužilaštva za maloletnike, policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I. O. (15) i D. I. (14), koje su šamarale i fizički maltretirale A. M. (15).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: