Novo rusko uporište na Balkanu, Kremlj pravi novu RS?

Američki analitičar Januš Bugajski ocenio da je Skoplje novo rusko uporište na Balkanu i da Kremlj računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2018.

10:06

Novo rusko uporište na Balkanu, Kremlj pravi novu RS?
Ilustracija: Thinkstock

"Ukoliko se blokira makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti u celom regionu. Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji", kazao je američki analitičar Januš Bugajski.

Bujaski je za crnogorsku "Pobjedu" rekao da je niska izlaznost na referendumu dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i otvorena vrata NATO-a i EU.

"Ukoliko se sporazum ne podrži, zemlja će biti sve više izložena etničkoj radikalizaciji, regionalnoj nestabilnosti i mešanju Moskve. Jedini izlaz Zaeva može biti pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to samo po sebi predstavlja rizičan predlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma", rekao je on.

On dodaje i da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači postignu sporazum o promeni granica, neki albanski lideri i na Kosovu i u Makedoniji mogu da vide šansu za dalju etničku homogenizaciju, povezivanje teritorije.

"Nacionalizam, separatizam će učiniti državu veoma podložnom uticajima Rusije. Moskva u Makedoniji vidi svoje uporište za borbu protiv NATO i EU. Kremlj može računati da bi Makedonija mogla da preraste u drugu Republiku Srpsku", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: