Počeo deveti Cerski marš

Povodom 104. godišnjice Cerske bitke iz Prvog svetskog rata oko 2.000 ljudi je krenulo u deveti "Cerski marš".

Izvor: B92

Nedelja, 19.08.2018.

09:48

Počeo deveti Cerski marš
Foto: Screenshot

Ovogodišnji marš posvećen je kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Kako je javio RTS, kako bi stigli do Spomenika cerskim junacima u Tekerišu kod Loznice, učesnicima marša trebaće oko osam sati da pređu put dug 38 kilometara, kojim su u Prvom svetskom ratu išli i srpski borci učesnici bitke na Ceru.

U Tekerišu će se danas svečano obeležiti 104. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu predvođene Stepom Stepanovićem. Odigrаla se tokom аvgustа 1914. godine, a predstаvljа jednu od nаjznаčаjnijih i nаjvećih pobedа srpske vojske u toku Prvog svetskog rаtа, a prvu pobedu saveznika protiv Nemačke i Austro-Ugarske.

Državnu ceremoniju u okviru Spomen-kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Kod spomen-kosturnice vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opština Loznica, Šabac i Krupanj, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Orgаnizаtor držаvne ceremonije je Vlada Srbije - Odbor zа negovаnje trаdicijа oslobodilаčkih rаtovа Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: