MUP zaposlene "dovodi u red": I brkovi da budu "pod konac"

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu zaposlenih kojim se, između ostalog, određuje kako da se oblače.

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 22.02.2018.

07:38

MUP zaposlene
Ilustracija: Thinkstock

Kako piše "Blic", policajcima i službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova sugeriše se kako moraju da se oblače, komuniciraju, kolike brkove i nokte mogu da imaju.

Kako navodi list, nova pravila ponašanja odobrila je Vlada Srbije, a kada ona uskoro stupe na snagu, službenici će morati da se ponašaju u skladu sa njima, što će im promeniti brojne navike u oblačenju, komunikaciji, estetici...

To se, napominje, posebno odnosi na žene, koje neće moći da koriste fluorescentne i upadljive lakove za nokte, nakit, ali i napadnu šminku.

Pravila za službenice u uniformi su još stroža, pa im se propisuje čak i izgled frizure, koji isključuje šiske, a duga kosa, ako je imaju, mora da bude uvezana, i to gumicom i šnalama neupadljivih boja, napominje "Blic".

Kada je reč o muškarcima koji, na primer, nose brkove, oni ne smeju da pređu ivicu gornje usne, a ako im je taj estetski detalj pobeleo, pa ga farbaju, to mora da bude samo u prirodnoj boji kose, dodaje list.

Među novim pravilima je i da službenici na radno mesto dolaze u čistoj i ispeglanoj odeći, da na javnom mestu službenik ne može da nosi naočare za sunce upadljivih boja i oblika i uređaje sa slušalicama, kao i da su zabranjeni pirsing i tetovaže na vidljivim delovima tela.

Navodi se i da se po činu mlađi službenik prvi predstavlja starijem, ali ruku pruža tek ako to prvo uradi onaj s višim činom, kao i da se službenici koji se sreću više puta pozdravljaju samo prilikom prvog susreta i prilikom odlaska s posla.

Sve u svemu, 31 članom se definišu mnoge stvari, od kojih neke mogu da se podvedu pod poznavanje bontona, ali i kućnog vaspitanja, zaključuje "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: