"Gospodine predsedniče, koliko će još dece umreti?"

Više hiljada učenika, među kojima su i oni iz škole u Floridi u kojoj se desila pucnjava, okupilo se ispred savezne skupštine u Talahasiju na Floridi.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.02.2018.

21:39

Foto: GettyImages

Oni traže izmenu zakona o oružju i prete da će smeniti republikance koji odbijaju da razmotre nove mere o kontroli oružja.

"Glasajte za njihov odlazak", uzvikivali su učenici, koju su se okupili nedelju dana nakon masakra, u kojem je iz vatrenog oružja ubijeno 17 učenika u školi.

Poslanici u skupštini Floride odbili su ograničenja o oružju, od kako je Republikanska stranka preuzela kontrolu nad kancelarijom guvernera i parlamentom 1999. godine, podseća AP.

Kako navodi agencija, učenici su "toplo" primljeni u Talahasiju, ali političari nisu ponudili konkretne odgovore.

Najveća želja učenika - zabrana oružja kao što je puška AR-15, koju je koristio osumnjičeni za pucnjavu u školi u Floridi Nikolas Kruz, skinuta je s dnevnog reda prethodnog dana u skupštini Floride.

"Znamo šta želimo. Želimo reformu oružja. Želimo zdravorazumne zakone o oružju...Želimo promenu", rekla je učenica Dileni Tar obraćajući se novinarima.

Prema njenim rečima, učenici su razgovarali s nekoliko poslanika, a najviše što su od njih dobili je "imaćemo vas u mislima", "tako ste jaki, tako ste snažni".

AP konstatuje da upkos odlučnosti, malo je verovatno da će studenti i oni koji ih podržavaju dobiti ono što žele - zabranu AR-15 i sličnih poluautomatskih puški.

Republikanski poslanici sve ozbiljnije govore o pojedinima ograničenjima, ali ne o potpunoj zabrani, dodaje američka agencija.

Protesti su organizovani i u Vašingtonu, a na nekima od transparenata pisalo je "Ne pucaj" i "Gospodine predsedniče, koliko će još dece umreti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: