Šta Srbija mora po Sporazumu o readmisiji

Najave iz EK da će evropske zemlje vraćati izbeglice u Srbiju izazvala je oštre reakcije zvaničnika, a razjašnjenja se očekuju u petak od Johanesa Hana.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2015.

10:42

Default images
Foto: Beta, AP

Evropski komesar dolazi u posetu Beogradu, nekoliko dana nakon najave EK i oštrih reakcija iz vrha države koji su naveli da je EU pokazala slabosti u rešavanju krize.

Premijer i šef diplomatije su najavili reakciju Srbije ako ne bude konkretnih rešenja. Ipak, prostor je sužen zbog onoga što piše u Sporazumu o readmisiji između Srbije i EZ.

Srbija je u septembru 2007. godine preuzela obavezu da na zahtev država članica prihvati i državljanje trećih zemalja ili lica bez državljanstva, koji su na teritoriju te članice EU ušli direktno iz Srbije, u slučaju da su zadovoljena dva uslova.

Srbija je obavezna da bez posebnih formalnosti prihvati ta lica ukoliko ona poseduju, ili su u vreme ulaska posedovala vizu ili dozvolu boravka izdatu od strane Srbije, a potrebno je i da su "na nezakonit načini i direktno ušla na teritoriju države članice, nakon što su boravila, ili bila u tranzitu kroz teritoriju Srbije".

Srbija nije obavezna da prihvati lica ako su bila u aviotranzitu ili ako im je država članica u koju su ušli izdala vizu ili dozvolu boravka, pre ili nakon ulaska na njenu teritoriju.

Međutim, i tu postoje izuzeci - ako lice poseduje vizu ili boravišnu dozvolu Srbije koja ima duži rok važenja, ako je u članici dozvola izdata na osnovu lažnih ili dokumenata ili na osnovu lažne izjave i ako lice ne poštuje neki od uslova u vezi sa vizom.

Sporazum je u sklopu uspostavljanja bezviznog režima za državljane Srbije zajedno sa Sporazumom o viznim olakšicama potpisan u septembru 2007. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2008. godine. Nakon toga je Srbija potpisala više pojedinačnih protokola o readmisiji sa državama članicama EU, a među njima je i Mađarska.

Ceo sporazum se nalazi na ovom linku. Iste sporazume potpisali su tada i Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Podsetimo, Evropska komisija je saopštila da prema sporazumu o readmisiji sve zemlje EU mogu vraćati imigrante iz trećih zemalja, koji ne dobiju azil u EU.

Premijer Aleksandar Vučić je nakon toga rekao da je EU pokazala slabosti u rešavanju migrantske krize i naveo da Srbija očekuje sveobuhvatno rešenje migrantske krize.

"Oni koji su ukinuli Šengen i Dablin sada bi sav teret izbegličke krize da prebace na Srbiju", rekao je premijer Aleksandar Vučić povodom saopštenja iz Evropske komisije.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je upitao i "da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU", dodavši da je hza Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju.

""Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga", rekao je Dačić.

Nešto ranije, ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin ranije je izjavio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: