Da li se Srbija efikasno bori protiv korupcije? Koje mere država treba da preduzme u borbi protiv korupcije?

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

09:33

Default images

3. Pitanje

Imajući u vidu da Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije nema jasno definisane mehanizame za implementaciju, Ministarstvo pravde i državne uprave je u junu 2011 godine pristupilo izradi nove strategije čiji su ključni ciljevi: politička korupcija; upravljanje javnim resursima (interna revizija i finansijsko upravljanje i kontrola, javne nabavke, privatizacija, položaj lica zaposlenih u organima javne vlasti, upravljanje i kontrola nad sredstvima međunarodnih institucija, organizacija i država); procesuiranje krivičnih dela u vezi sa korupcijom; sektor javnih preduzeća; urbanizam i prostorno planiranje; zaštita uzbunjivača; sektor pravosuđa; sektor policije; sektor zdravstva; sektor obrazovanja; jačanje kapaciteta nezavisnih institucija vlasti; mediji; i integritet u sportu.

Druga najvažnija antikoruptivna preventivna mera su Planovi integriteta - tj. samoprocena određene institucije o postojanju rizika od nastanka/razvoja korupcije. Plan integriteta sadrži pravne i faktičke mere za otklanjanje izvora i puteva korupcije i sprečavanja nastanka mogućnosti za korupciju u okviru organizacije kao celine, organizacionih jedinica i pojedinačnih radnih mesta. Kako je Agencija za borbu protiv korupcije zakonom predviđena institucija za praćenje izrade i primene planova integriteta, od početka rada do danas Agencija je izradila Opšte smernice za izradu planova integriteta, 69 različitih modela planova integriteta kao i detaljni Praktikum za izradu planova integriteta. U budućnosti, Agencija će vršiti nadzor nad primenom usvojenih planova integriteta i davaće preporuke za njihovo poboljšanje.

Agencija vodi registar imovine, prati imovinsko stanje i rešava o sukobu interesa javnih funkcionera. Agencija utvrđuje razloge eventualne nesaglasnosti između uvećane vrednosti imovine funkcionera i njegovih zakonitih i prijavljenih prihoda i o tome obaveštava organ, u kome funkcioner vrši javnu funkciju i druge nadležne organe.

Bitnu nadležnost Agencije predstavlja kontrola finansiranja političkih subjekata odnosno kontrola finansijskih izveštaja o redovnom i o vanrednom (izborne kampanje) radu političkih subjekata. U cilju jačanja odgovornosti stranaka Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisane su detaljne odredbe i jasne sankcije, i ustanovljena direktna kontrola od strane Agencije za borbu protiv korupcije.

Izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, iz jula 2010. godine, predviđena je i obaveza zaštite uzbunjivača (whistleblowers), odnosno lica zaposlenih u organima Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i organima javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija, odnosno organima privrednih društava čiji je osnivač, odnosno član Republike Srbije, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koja u dobroj nameri Agenciji podnesu prijavu ako opravdano veruju da postoji korupcija u organu u kome rade. Pravilnik o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju usvojen je u julu 2011. godine.

Izuzetno važna komponenta u prevenciji korupcije je edukacija (stručne i opšte javnosti) i podizanje svesti o uzrocima i posledicama korupcije kao i o efikasnim mehanizmima prevencije i suzbijanja korupcije. Kako jačanje individualnog integriteta vodi jačanju institucionalnog integriteta, Agencija za borbu protiv korupcije razvija detaljne programe i sprovodi specifične obuke za različite ciljne grupe u kojima obrađuje ključne teme vezane za prevenciju korupcije.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: