Nemačka: Minus posle pet godina

Inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, u januaru je zašla u negativnu zonu prvi put u poslednjih pet godina, što je posledica nižih cena energije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

17:41

Default images
Foto: Freeimages

"Inflacija u Nemačkoj je u januaru iznosila minus 0,3 odsto u poredjenju sa januarom prošle godine", , objavila je nemačka kancelarija za statistiku Destatis u svojim preliminarnim podacima, a prenosi Frans pres i podseća da je u decembru inflacija u Nemačkoj pala na 0,2 odsto, na najniži nivo za poslednjih pet godina.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HIPC), koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), rast potrošačkih cena u Nemačkoj je u januaru na godišnjem nivou bio čak i niži, odnosno minus 0,5 odsto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB-a od nešto ispod dva odsto.

Niže cene energije i hrane su u poslednjih nekoliko meseci izvršile pritisak na nemačku inflaciju, a poslednji put kada je inflacija u toj zemlji zašla u negativnu zonu bilo je u decembru 2009. gdoine.

Najnoviji podaci o deflaciji su dobra vest za potrošače, ali loša vest za ECB koja je prošle nedelje lansirala program otkupa državnih obveznica vredan bilion evra kako bi se uhvatila u koštac sa deflacijom i stagnacijom u privredi evrozone, primećuju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: