Cena nafte raste zbog Iraka

Cena nafte na svetskim tržištima danas je u porastu i blizu je devetomesečnog maksimuma pošto su sunitski ekstremisti zauzeli nove teritorije u Iraku.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

12:56

Default images

Pored ofanzive ekstrmista u Iraku na promene na tržištima je mogao da utiče i izveštaj o opravku kineske privrede.

Islamski ekstremisti u Iraku su zauzeli četiri grada i tri granična prelaza na granici s Jordanom i Sirijom. Za sada delovi Iraka povezani s proizvodnjom nafte nisu zahvaćeni sunitskom pobunom, ali bi prelivanje borbi i u te oblasti dodatno povećalo cenu nafte.

Cena sirove nafta tipa "brent" porasla je za 63 centa na 115,44 dolara po barelu na londonskoj berzi, što je blizu prošlonedeljnih 115,71 dolara kada je zabeležen devetomesečni maksimim.

Sirova američka nafta za avgustovsku isporuku poskupela je za 34 centa na 107,17 centi na elektronskom trgovanju na njujorškoj berzi.

Izveštaj iz Kine pokazuje da je proizvodna aktivnost povećana prvi put ove godine, što može dovesti do povećanja potražnje za energentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: