Kad penzija više nije dovoljna...

U Nemačkoj je broj starijih od 65 godina koji moraju da primaju socijalnu pomoć narastao je za oko 29.000 u poslednjih godinu dana.

Svet

Izvor: B92, www.dw.de

Petak, 25.10.2013.

20:32

Default images

“U Nemačkoj siromaštvo u starosti nije samo statistička vrednost već sramna realnost”, konstatuje list Nordze-cajtung iz Bremerhafena.

Ova brojka je najveća do sada i i dalje raste, što pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Nekada su porodice bile ponosne što su žene u potpunosti bile posvećene porodici, deci i domaćinstvu. Danas je ovo teško zamislivo, štaviše čak ni redovno uplaćivanje u penzioni fond i dugi radni staž ne garantuju da će Vam u starosti biti obezbeđen “normalan život”.

Rupe u zakonu o penzijama su sve veće, čak i da velika koalicija donese odluku o takozvanim penzijama za majke i minimalnoj zaradi.

“Već je jasno da je bila greška drastično smanjiti penzije i uvesti privatno penziono osiguranje. Onima koji zarađuju malo ili imaju rupe tokom radnog veka, u starosti preti siromaštvo”, iznosi Rojtlinger general-ancajger.

Trenutno su ovim takozvanim trendom najviše pogođene Nemice iz zapadnog dela zemlje jer je samo malo njih bilo zaposleno, ali ovaj odnos će se promeniti, čim za oenziju budu „zreli“ oni koji primaju minimalac ili socijalnu pomoć na Istoku Nemačke.

Kako bi se ublažio problem, novinari apeluju za reformu tržišta rada.

Reformom penzionog sistema iz 2000/2001. godine je zakonski propisana starosna penzija, koja danas više nije dovoljna za život u starosti.

“Treba više podsticati privatna penzijska osiguranja i penzije koje obezbeđuju firme, pored zakonskih penzija, kako bi više ljudi i više firmi mislili na starost”, piše Rajn-cajtung. To može da se uradi poboljšanjem i pojednostavljivanjem privatnih penzija koje subvencioniše država ili pak nekim sasvim novim državnim instrumentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: