Kafa će za 10 godina postati luksuz

Kafa će u narednih desetak godina drastično poskupeti usled klimatskih promena i povećane potražnje, tvrde stručnjaci.

Svet

Izvor: B92, Dnevni avaz

Ponedeljak, 11.02.2013.

13:37

Default images

Loš prinos najpopularnije sorte "robusta" i porast potražnje na tržištima u razvoju, tvrde upućeni, izazvaće ogroman deficit.

"Futuresi" na kafu na berzi u Londonu nedavno su porasli gotovo za jedan procenat. Analitičari tržišta smatraju da će cena za napitak koji zauzima drugo mesto prema popularnosti u svetu, imati "stabilan rast u narednih deset godina".

Obim potrošnje kafe u svetu narednih godina biće u porastu. Prema rezultatima prošlogodišnje sezone, već danas postoji deficit kafe od oko šest miliona vreća.

Tokom narednih godina potražnja će rasti otprilike dva do tri odsto godišnje. Ovaj porast je u vezi sa rastom stanovništva i životnog standarda u gusto naseljenim regionima sveta - jugoistočnoj Aziji i zemljama Južne Amerike.

U Rusiji, koja spada u tržišta u razvoju, godišnja potrošnja kafe iznosi oko 1,5 kilograma po stanovniku. Poređenja radi, u Zapadnoj Evropi je ovaj pokazatelj nekoliko puta veći.

Rast cene kafe na javnim mestima tokom godine biće izazvan makroekonomskim okolnostima, ali i rastom tarifa, plata, inflacijom itd.

Međutim, trenutno se beleži pad cena kafe, konkretno sorte “arabika“. Razlog su veliki prošlogodišnji prinosi u Brazilu.

Sledeće godine takođe se očekuju dobri prinosi. Što se tiče "robusta", ova sorta danas nije u najboljoj poziciji. Prema očekivanjima, prinos će ove godine biti manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: