Svet

Utorak, 21.02.2012.

12:04

Beč "kratak" za 1.550 stručnjaka

Bečkoj industriji će u narednih tri do pet godina biti potrebno 1.550 dodatnih stručnih kadrova, pokazala je anketa sprovedena među 170 industrijskih preduzeća.

Izvor: Tanjug

Default images

Anketa je pokazala da industrijska preduzeća imaju poteškoća da nađu učenike u privredi.

Naime, traži se prvenstveno visoko kvalifikovana radna snaga, odnosno diplomci visokih tehničkih škola i studija, kao i 250 učenika u privredi.

Aktuelna situacija je međutim takva, da četvrtina industrijskih preduzeća ne može da popuni otvorena mesta za učenike u privredi.

Anekta, koju je sprovela Privredna komora, pokazala je da će u narednih tri do pet godina industriji biti potrebno dodatnih 840 mesta za diplomce visokih strukovnih škola i fakulteta, prvenstveno tehničkih nauka poput mašinstva i elektrotehnike.

Takođe će biti traženi i diplomci viših tehničkih škola (HTL) koje će čekati spremno 500 mesta.

Pokazalo se takođe da preduzeća imaju i veoma dobra iskustva kada je reč o angažovanju devojaka za tehnička zanimanja.

Preduzeća su takođe veoma zadovoljna i učenicima u privredi migrantskog porekla, što je potrvdilo 93 odsto preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Bankrotirao poznati proizvođač automobila

Proizvođač automobila Great Wall Motors imao je velike planove za svoje poslovanje u Evropi. Ali sada će svi radnici u Nemačkoj verovatno biti otpušteni. Da li je ovo tek početak kraja?

13:15

29.5.2024.

6 h

Podeli: