Budžetska rupa u SAD 1,1 bilion USD

Američki budžetski deficit će u fiskalnoj godini koja se završava u septembru iznositi 1,1 bilion dolara, što je nešto manje nego u prošloj fiskalnoj godini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

18:16

Default images

To, ipak, i dalje predstavlja ogromnu sumu po svakom merilu, saopštio je Budžetski biro američkog Kongresa (CBO).

Godišnji budžetski deficiti će ostati oko nivoa od bilion dolara i u nekoliko sledećih godina ukoliko bude produženo važenje poreskih olakšica iz vremena vladavine Džordža Buša, kao što se očekuje, a koje treba da isteknu u decembru.

Ovaj vladin izveštaj je još jedan dokaz u koliko opasnoj fiskalnoj situaciji se nalazi vlada SAD, a, uz to, postoji opšte mišljenje da predsednik Barak Obama i zakonodavci u Kongresu neće posvetiti veću pažnju problemu deficita tokom ove izborne godine. U izveštaju je prognoziran skroman ekonomski rast od dva odsto u ovoj godini i zadržavanje stope nezaposlenosti iznad osam odsto na bazi pretpostavke da predsednik Obama neće uspeti da do kraja idućeg meseca izdejstvuje obnavljanje poreskih olakšica i nadoknada za nezaposlene.

Podaci takođe govore da je sporazum o budžetu i dugu od prošlog leta tek samo neznatno uspeo da ublaži vladine fiskalne nedaće.

Tim sporazumom je uvedeno kresanje budžetskih izdataka za 2,1 bilion dolara u periodu od 10 godina, ali najnovije prognoze najavljuju nagomilavanje defitita na 11 biliona dolara u periodu od 2013-2022. ukoliko bude obnovljeno važenje smanjenja poreza na prihode, investicije, velike nekretnine i porodice sa decom koje je uvedeno za vreme Buša.

Obama je predložio da važnost tih olakšica bude uglavnom produžena, ali je dozvolio njihovo isticanje kad je reč o bogatim poreskim obveznicima.

Budžetski deficit u tekućoj fiskalnoj godini iznosiće sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je samo malo manje od 8,7 odsto BDP u prošloj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: