Kolektivna tužba protiv Amazona: "Naduvavali" cene?

Čitaoci u nekoliko američkih saveznih država podigli su kolektivnu tužbu protiv maloprodajnog internetskog džina Amazona.

Svet

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

09:35

Kolektivna tužba protiv Amazona:
Foto: Depositphotos, wolterke

Kako tvrde, Amazon je u dogovoru sa skupinom izdavača "naduvavao" cene e-knjiga.

U tužbi se tvrdi da su Amazon i izdavačke kuće "Penguin Random House", "Hachette", "HarperCollins", "Macmillan" i "Simon & Schuster" dogovarali cene e-knjiga, zbog čega su ih potrošači plaćali skuplje pri kupovini na drugim platformama.

Oko 90 odsto e-knjiga prodaje se putem Amazona, najvećeg američkog prodavca, ističe se u tužbi koju je podnela advokatska kancelarija Hagens Berman, prenosi Index.

Sličnu je tužbu advokatska kancelarija 2011. podnela i protiv "Apple Inca" i "velike petorke", takođe zbog sumnje da su dogovarali cene e-knjiga.

Amazon nije želeo za Rojters da komentariše informaciju o tužbi.

U sredu je savezna država Konektikat objavila da je pokrenula istragu protiv Amazona zbog sumnje da je kršio ravnopravnu tržišnu utakmicu u poslovanju s prodajom digitalnih knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: