Pompeo na evropskoj turneji zbog 5G mreže?

Američki državni sekretar Majk Pompeo planira da sredinom avgusta poseti više srednjeevropskih država, među njima i Sloveniju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

16:30

Pompeo na evropskoj turneji zbog 5G mreže?
Foto: Depositphotos,jamesteohart

SAD žele da sa Slovenijom potpišu bilateralne izjave o neophodnim bezbednosnim uslovima za uvođenje mobilne mreže pete generacije (5G), prenose slovenacki mediji.

Informaciju da će Pompeo evropsku turneju, čiji je formalni okvir povezivanje obeležavanja kraja II svetskog rata s krajem hladnog rata početi u Pragu 11. avgusta prvi je objavio jedan češki portal.

Navodno bi razgovori američkog državnog sekretara sa savezničkim državama i članicama NATO trebalo da obuhvate i pitanja nove digitalne strukture, pa i gradnje mreže 5G, a predviđeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o sigurnosnim uslovima za 5G infrastrukturu u Evropi, prenosi Hina.

Tekst nacrta deklaracije, prema slovenačkoj agenciji STA, predviđa bezbednosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, da li poštuju pravo intelektualne svojine i zakone u vezi sa transparentnošću korporativnog upravljanja.

Slične zajedničke izjave SAD su već potpisale sa Poljskom, Rumunijom, Estonijom i Letonijom, a njihov cilj je, pored ostalog, da naglase važnost bezbednih digitalnih mreža na nivou Evropske unije i NATO.

Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta direktono ne spominje, cilj izjave verovatno je namera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu Huaveju, s obzirom na to da američki predsednik Donald Tramp već duže vremepokušava da odvarti saveznike od poslova na tom području s Kinom i Huavejem zbog navodnog bezbednosnog rizika i potencijalne mogućnosti špijuniranja za račun kineskih vlasti.

Nema još zvaničnih potvrda posete Pompea i razgovora o 5G tehnologii, napominje Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: