Svet

Sreda, 15.04.2020.

12:30

"Toliko smrti je izazvano njihovim greškama": Tramp stopira finansiranje SZO

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je novinarima da je naložio svojoj administraciji da stopira finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Izvor: B92

Foto: Epa, Shawn Thew

Tokom konferencije za novinare radne grupe za borbu protiv koronavirusa Tramp je optužio SZO da su znali težinu virusa u Kini pre nego što su upozorili ostatak sveta na potencijalnu pandemiju.

Napomenuo je da će sredstva koja SAD izdvajaju za SZO biti privremeno obustavljena dok traje istraga i dodao da SZO nije uspela da obezbedi pravovremenu i tačnu razmenu informacija u vezi sa virusom.

Tramp SZO smatra odgovornim za ekonomski haos i hiljade smrti izazvane koronavirusom.

"Nisu ispunili svoju osnovnu dužnost i za to moraju da odgovraju", kaže Tramp.

"Toliko smrti je izazvano njihovim greškama", rekao je predsednik SAD i dodao da bi na hiljade života bilo sačuvano da je SZO odradila svoj posao kako treba.

Tramp već nedeljama govori protiv SZO, a još sedmog aprila je nagovestio da bi mogli da ostanu bez novca SAD.

Tramp je ranije kritikovao SZO jer je previše "orijentisana prema Kini".

SAD su u toku dvogodišnjeg perioda finansiranja organizacije dale 893 miliona dolara, dok je Kina izdvojila oko 86 miliona u istom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: