Drastičan skok kineskog izvoza minerala retke zemlje u SAD

Kineski izvoz minerala retke zemlje u SAD porastao je za više od 20 odsto u maju u odnosu na prethodni mesec.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

17:11

Drastičan skok kineskog izvoza minerala retke zemlje u SAD
Foto: Depositphoto, tangducminh

I izvoz je na najvišem nivo od 2016. godine, pokazali su objavljeni podaci kineske carinske uprave.

Takvi podaci dolaze u trenutku kada zvanični Peking razmatra ograničenja na isporuke tih minerala, u sklopu dugotrajnog trgovinskog spora sa SAD, napominje agencija Rojters.

Izvoz trajnih magneta retke zemlje u Sjedinjene Države iznosio je skoro 431 tonu prošlog meseca, pokazali su carinski podaci.

To je za 21,5 odsto više u odnosu na april i za 4,4 odsto više u odnosu na maj 2018. godine.

Prošle godine, kineski izvoz minerala retke zemlje u SAD iznosio je ukupno 1,325 milijardi juana (192,7 miliona dolara), prema carinskim podacima.

Kineski predsednik Si DJinping obišao je 20. maja ove godine, u provinciji DJangsi, jedno postrojenje za minerala retke zemlje, što je izazvalo spekulacije da bi dominacija Kine u globalnoj proizvodnji tih minerala mogla biti iskorišćena kao oružje u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: