Prva žrtva Trampa, nemački div otkazao

Nemačka automobilska kompanija Dajmler odustala je od planiranog širenja poslovanja u Iranu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

13:30

Prva žrtva Trampa, nemački div otkazao
Foto: Gettyimages

Odluka je doneta nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i pretnji predsednika SAD Donalda Trampa da će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji.

Dajmler je do daljeg suspendovao svoje "ograničene" aktivnosti u Iranu jer su trgovinska ograničenja danas stupila na snagu, navodi se u saopštenju proizvođača "Mercedes-Benca", a prenosi agencija "Blumberg".

Dajmler je 2016. godine požurio da ponovo uspostavi odnose sa Iranom, potpisujući preliminarne ugovore sa najvećom iranskom automobilskom kompanijom "Iran Kodro" o prodaji i proizvodnji kamiona.

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina sa Evropom je premašila 10 milijardi dolara.

Međutim, sada, kada su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i obnovile sankcije, kompanije su počele postepeno povlačenje, te se tako prošlog meseca francuski Reno pridružio PSA grupi i najavio svoj odlazak.

"Nastavićemo da pomno pratimo političku situaciju, naročito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma", poručuju iz Dajmlera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: