"Crni petak" donosi milijarde, u Nemačkoj štrajk

Milioni Amerikanaca pohrliće dana, na Crni petak, u tržne centre i u on-lajn kupovinu zahvaćeni tradicionalnom šoping groznicom.

Svet

Izvor: B92, Beta

Petak, 24.11.2017.

09:25

Foto: Gettyimages

Sezona prazničnih kupovina u SAD zvanično je počela u četvrtak proslavom praznika "Dan zahvalnosti", a nastavlja se danas kada milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima.

Iako trgovci računaju na oporavak prodaje zbog bolje situacije u američkoj ekonomiji, oni promatraju stanje i izvan okvira ekonomskih podataka, smišljajući načine kako da povećaju prodaju i preteknu druge trgovce, prenosi agencija AP.

"Bitka" za udeo na tržištu dolazi u trenutku kada analitičari iz kompanije "Bejn" tvrde da bi kompanija Amazon mogla "prigrabiti" polovinu od ukupnog rasta prodaje tokom praznične sezone.

Analitičari predviđaju zdravo povećanje prodaje u novembru i decembru, u uslovima kada je stopa nezaposlenosti u SAD na 17-godišnjem minimumu od 4,1 odsto, a poverenje potrošača snažnije nego pre godinu dana.

Nacionalna federacija trgovaca očekuje da će se prodaja barem poklopiti sa prošlogodišnjim rastom od 3,6 odsto, i da će onlajn potrošnja porasti za 11 do 15 procenata.

Tokom petodnevnog praznika, oko 69 odsto Amerikanaca ili 164 miliona ljudi namerava da kupuje u nekom trenutku, prema anketi Nacionalne fedracije trgovaca, dok bi "Crni petak" trebalo da bude naprometniji dan, kada se očekuje oko 115 miliona kupaca.

Prošlogodišnji "crni petak" je u SAD oborio rekord u onlajn prodaji sa zarađene tri milijarde dolara. Istovremeno, radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji pozvali su na štrajk da bi skrenuli pažnju na svoje uslove rada povodom "crnog petka", dana ogromnih popusta na koji stiže rekordan broj porudžbina iz celog sveta.

"To je za nas najbolji dan da izvršimo pritisak na poslodavca koji nas godinama ignoriše, a problemi zaposlenih, posebno zdravstveni, česti su u Nemačkoj kao i u ostatku sveta", rekao je portparol glavnog nemačkog sindikata u uslužnim delatnostima Tomas Fos.

U Nemačkoj se poziv na štrajk odnosi na šest Amazonovih lokacija, ali je Fos naveo da to "nažalost neće dovesti do potpune paralize" nemačkih porudžbina.

Sindikat okuplja oko 35 odsto zaposlenih u Amazonu Nemačka i zahteva primenu prvog kolektivnog ugovora sa američkim gigantom, fokusiranog na zdravlje zaposlenih.

"Amazon se igra sa zdravljem svojih radnika, pritiska ih da rade više za manje vremena a ocene učinka i nadzor su stalni, dok je vreme za oporavak nedovoljno", saopštio je sindikat.

U Italiji su radnici distributivnog centra u Kastel San Đovaniju štrajkovali u četvrtak.

Menadžment Amazona Italija izneo je uveravanja da ostaju "fokusirani na cilj što skorije isporuke klijentima na 'crni petak' i narednih dana".

"Održavamo kontakte sa predstavnicima zaposlenih i sindikatima a zaposlene ohrabrujemo da komentare, pitanja i brige iznesu vođi tima", navodi se u saopštenju.

Francuski sindikat CGT se nije pridružio štrajku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: