Siromašni su, a niko ne želi keš, plaćaju mobilnim

Mala i međunarodno nepriznata zemlja u Africi mogla bi da postane primer razvijenim zapadnim zemljama kada je reč o upotrebi novca.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

09:59

Siromašni su, a niko ne želi keš, plaćaju mobilnim
(Foto: Thinkstock)

Samoproglašena država Somaliland, koja je nastala odvajanjem od Somalije 1991. godine, razvija bezgotovinsko plaćanje, a virtualne transakcije mobilnim sad su već na nivou 50 odsto ukupnog prometa i godišnje rastu 10 odsto.

U ovako naglu modernizaciju plaćanja nisu se upustili zbog visokorazvijene tehnologije, već naprotiv - zbog siromaštva i galopirajuće devalvacije.

Budući da država već 26 godina nije međunarodno priznata, u njoj ne posluje ni jedna strana banka, a domaća valuta - somalilandski šiling, rapidno gubi vrednost. Jedan američki dolar vredi 9.000 šilinga, a samo pre godinu dana odnos je bio 1: 4.500. Za iole veću nabavku namirnica, novac bi trebalo nositi u velikim torbama, tj vrećama.

Nacionalna valuta uvedena je 1994. godine i koristila se za kupovinu oružja i finansiranje rata protiv oružanih grupa, ali su počeli naglo i nekontrolisano da uvećavaju količinu novca jer su političke vođe naređivale da se štampa što više. To je rezultiralo devalvacijom valute.

Mlađi, ali i drugi uglavnom robu plaćaju mobilnim telefonima, jer nemaju ni bankomata. Dve privatne kompanije nadoknadile su internet bankarstvo, budući da nema ni interneta.

Funkcionišu na principu banke – građani polažu novac u te dve kompanije, a one prebacuju pare na njihove mobilne telefone. Plaćanje se obavlja upisivanjem PIN-a. Svaki trgovac ima na vratima prodavnice svoj personalizovani broj koji kupac upiše u telefon i prebaci novac za kupljenu robu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: