Bez rešenja 9 godina, sve deblji minus

Britanska banka Rojal benk ov Skotland (RBS) uknjižila je neto gubitak od 6,95 milijardi funti (8,2 milijarde evra) u 2016. godini.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

11:53

Bez rešenja 9 godina, sve deblji minus
Foto: Thinkstock

Ovaj gubitak povezan je sa parničnim troškovima i izdacima povezanih sa restrukturiranjem poslovanja.

To je deveta godina zaredom da RBS beleži godišnji gubitak, koji je prošle godine iznosio 1,98 milijardi funti, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Takav gubitak je, kako je saopšteno, posledica parničnih troškova od gotovo 5,9 milijardi funti, zbog uloge koju je ta banka imala u prodaji rizičnih hipotekarnih kredita u SAD koji su prouzrokovali krizu 2008. godine.

Banka RBS, koja je posle finansijske krize 2008. dobila paket pomoći od vlade u Londonu, imala je troškove od 2,1 milijarde funti zbog restrukturiranja poslovanja.

"Troškovi su očigledan podsetnik onoga šta se dešava kada stvari krenu loše i izgubite fokus na klijente", navodi se u saopštenju generalnog direktora RBS-a Rosa Mekivana.

On je proteklih godina bio zadužen za veliko reorganizovanje poslovanja, zbog čega je smanjio aktivnosti banke u oblasti investicionog bankarstva i ukinuo na hiljade radnih mesta.

Banka RBS je, takođe, saopštila da će srezati operativne troškove za dodatne dve milijarde funti u naredne četiri godine, od čega će 750 miliona funti ušteda biti realizovano u ovoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: