Pretekli ceo svet, azijski milioneri na tronu

Milioneri u Aziji sada poseduju veće bogatstvo od milionera u Severnoj Americi, Evropi i drugim regionima, navodi francuska konsultantska kompanija Capgemini.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

16:42

Pretekli ceo svet, azijski milioneri na tronu
Foto: Thinkstock.com

Azijski milioneri su, predvođeni bogatašima iz Kine i Japana, uvećali svoje bogastvo prošle godine za deset odsto, prema izveštaju Capgemini-ja o svetskom bogatstvu za 2016. godinu,javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Milioneri širom sveta su prošle godine raspolagali bogatstvom u vrednosti od 60.000 milijardi dolara, što je gotovo četiri puta više u odnosu na period od pre 30 godina.

"Do 2025. godine, njihovo bogatstvo bi moglo biti uvećano na 100.000 milijardi dolara", saopštio je Capgemini.

Neto bogatstvo najimućnijih Azijata je znatno uvećano u proteklih nekoliko godina, da bi prošle godine dostiglo 17.400 milijardi dolara, što je značajan skok u odnosu na 8.400 milijardi dolara iz 2006. godine.

Bogatstvo milionera u Severnoj Americi je prošle godine poraslo na 16.600 milijardi dolara sa 11.200 milijardi dolara iz 2006. godine, javlja Si-En-En.

"Ukoliko se zadrži rast stope bogatstva, azijsko-pacifički region će verovatno nastaviti da bude dominantna sila u narednoj deceniji, predstavljajući dve petine od globalnog bogatstva najimućnijih pojedinaca, što je više od Evrope, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike zajedno", navodi Capgemini.

Loše performanse na američkim berzama su usporile tempo povećanja bogatstva najimućnijih u Severnoj Americi, na 2,3 odsto u prošloj godini, ali uprkos tome, SAD i dalje imaju najveći broj milionera, njih 4,45 miliona.

Bogatstvo evropskih milionera je poraslo za 4,8 odsto, u čemu je prednjačila Španija, uprkos rekordnoj stopi nezaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: