Dug red za čišćenje otpada u BG-u

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da se na konkurs upravljanja otpadom na teritoriji Beograda, raspisan 9. januara, javilo 48 privatnih kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

12:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema njegovim rečima, prijavljivanje se nastavlja, a Grad Beograd prihvataće i nove ponude, saopštila je gradska služba za informisanje.

On je rekao da je velika stvar to što je grad za manje od dva meseca dobio 48 pisama o namerama od najvećih svetskih kompanija koje rade u ovoj oblasti. Kako je objasnio, to je dokaz da se vraća poverenje potencijalnih investitora u Beograd i u Srbiju kao pogodno mesto za nova ulaganja.

"Reč je o investiciji od oko 250 miliona evra, koja podrazumeva uvođenje novog modernog sistema upravljanja otpadom, izgradnju pogona za tretman otpada, linije za reciklažu otpada i izgradnju pogona za proizvodnju energije iz otpada, kao i sređivanje deponije Vinča", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd i Svetska banka, koja Gradu pruža savetodavne usluge u ovom procesu, 25. i 26. marta održaće konferenciju, na koju će biti pozvani svi potencijalni investitori kako bi posetili deponiju Vinča i detaljno se upoznali sa projektom.

"S obzirom na to da u ovom trenutku grad nema novca za ovako velike investicije, način da se ovakvi projekti sprovedu u delo upravo je u modelu javno-privatnog partnerstva. To je za sada odlična mogućnost da bez velikih ulaganja sprovedemo važne projekte kao što su deponija Vinča, kao što su nove podzemne garaže, metro i slično", istakao je Mali.

On je dodao da će na ovoj konferenciji zainteresovane kompanije biti upoznate sa svim elementima javno-privatnog partnerstva i da će već tokom leta biti moguće raspisati tender, stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: