U državnoj službi 7.553 savetnika

Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u republičkoj adminsitraciji savetuje nekoga, piše današnji ''Blic''.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

08:29

Default images

Od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savetnika.

Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minsitarstava. Osim toga, ministri i potpredsednici Vlade imaju pravo da angažuju posebne savetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nisu svi članovi kabineta Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savetnika i merilima za naknadu za njihov rad.

U centralnoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu za ''Blic'' u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Srbija, u odnosu na zemlje regiona, ima vrlo malu centralnu adminsitraciju, naavodi ''Blic''.

Zvanje savetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove sa visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanjau upravnom postupku...Pored savetnika, postoje službenici sa višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti).

Na kraju postoje i ''nameštenici'' koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, sekretarice.

Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savetnika na republičkom nivou, što je podatak od jula 2014. govori o tome da poslove kreiranja politke, zakona, i druge najkompleksnije delatnosti u upravi obavljaju ljudi sa visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu.

Kad je reč o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori odbrane i unutrašnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savetnika. Najviše je savetnika u Minsitarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: