MAT: Dug put do aranžmana sa MMF

Rebalans ovogodišnjeg budžeta Srbije je izvestan jer su prihodi precenjeni a MMF će kao uslov za sklapanje aranžmana tražiti dodatne uštede od 400 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

13:19

Default images

"Aranžman sa MMF-om je nezaobilazna razvojna pretpostavka jer treba da obezbedi reprogram ili refinansiranje državnog duga, i povećanje rejtinga zemlje i priliv investicionog kapitala", rekao je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Ekonomskog instituta "Mekroekonomske anlize i trendovi" (MAT).

Stamenković je kazao da će MMF, pored kratkoročnih mera za uštede, tražiti i višegodišnju fiskalnu konsolidaciju koja će obuhvatiti penzionu reformu, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i rešavanje problema u javnim preduzećima. Uslov MMF-a, po oceni autora MAT-a, biće i izmene zakona o radu, stečaju i privatizaciji, a ako se to ne uradi, neizbežni su manji priliv investicija, minimalan ili nikakav privredni rast i izostanak zapošljavanja.

Sklapanje aranžmana sa MMF, rekao je Stamenković, teško da će biti moguće pre jeseni.

Ukazujući da je zabrinjavajuće to što se na prelazu iz 2013. u 2014. godinu usporila privredna aktivnost, Vladimir Vučković je kazao da može da se dogodi da i 2014. godina bude izgubljena za investicije, neophodne za privredni rast i zapošljavanje.

Do juna, po njegovim rečima, Srbija ne može da računa na veći dotok stranih investicija, a pitanje je i koliko će domaći investitori moći i hteti da ulažu.

Bez obzira na to što predizborna kampanja treba da bude brza i kratka, što je formiranje nove vlade najavljeno za maj i usvajanje važnih reformskih zakona do kraja juna, prevremeni izbori će odložiti reforme i sve gurnuti u stranu za pola godine. Izvesno je da će ova i sledeća godina biti godine stezanja kaiša, prognoza je autora MAT-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: