Imlek: Moguća nestašica mleka

U narednom periodu moguće su nestašice mleka na tržištu zbog suše i smanjene proizvodnje, izjavio je Slobodan Petrović direktor Imleka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

12:28

Default images

Način da to prevaziđemo je da iz naših kompanija, koje posluju u zemljama iz bliskog okruženja, uvozimo mleko i obezbedimo za domaće tržište jer proizvodnja u Srbiji neće biti dovoljna, rekao je Petrović.

Prema mišljenju Petrovića, povećanje proizvodnje mleka u Srbiji može se očekivati tek od juna 2013., ali pod uslovom da godina bude dobra. Petrović je ukazao da se već sada oseća manjak proizvodnje mleka na domaćem tržištu, a problem je u tome što nema kabaste hrane za stoku.
Kako je on rekao, u takvoj situaciji se mora pomoći i farmerima i danas će razgovarati sa njima oko nove, veće, otkupne cene sirovog mleka, što će uticati i na cenu tog važnog prehrambenog proizvoda u maloprodaji.
Petrović nije, međutim, precizirao koliko bi mleko i mlečni proizvodi mogli da poskupe u trgovinama.On se osvrnuo i na usvojene vladine mere fiskalne konsolidacije istakavši da to nije dovoljno i da bez većih i dubljih rezova ne možemo da izadjemo iz krize.
Prema njegovim rečima, neophodno je oživljavanje i zaštita domaće prozivodnje ali i realan kurs dinara, što sada nije slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: