RFZO:Poslodavci izmirite doprinose

Upućem je apel na poslodavce da redovno i blagovremeno izmiruju doprinose za svoje zaposlene kako bi oni dobili overene zdravstvene knjižice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

18:31

Default images

Republički fond za zdravstveno osiguranje, osim na poslodavce, apelovao je i na na Poresku upravu da do 30. u mesecu dostavlja izveštaje RFZO o uplaćenim doprinosima.

Portparol RFZO, Sanja Mirosavljević kaže da poslodavac mora uredno da plaća doprinose, jer je to uslov da bi se overila zdravstvena knjižica i da RFZO do 30. u mesecu treba da dobije elektronskim putem potvrdu da su doprinosi plaćeni, ali da to, na žalost, često nije slučaj.

"Dogadja se i da Poreska uprava ne dostavi na vreme potvrdu RFZO da je poslodavac uplatio doprinose za svoje zaposlene, a ima i situacija da poslodavac nije ažuran u uplati doprinosa", rekla je Mirosavljević.

Mirosavljević kaže da se događa i da RFZO upućuje poslodavce u Poresku upravu po potvrdu o tome da su uplatili doprinose za svoje zaposlene.

Ona je izrazila očekivanje da poslodavci ne čekaju poslednji dan kada ističe važenje zadravstvene knjižice zaposlenih, nego da 15-ak dana ranije izmire svoje obaveze.

Prema njenim rečima, nije mali procenat poslodavaca koji ne uplaćuje doprinose, a događa se i da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene kao da su prijavljeni na minimalcu, iako imaju daleko veće zarade.

Građani koji nisu izabrali lekara od danas neće moći da overe zdravstvene knjižice, a prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: