Bogataši hoće vile, ali jeftino

Dok armija beskućnika razbija glavu kako da reši životno pitanje krova nad glavom i kupi stančić, šačica bogataša obilazi agencije i traži raskošne nekretnine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

00:46

Default images

Agenti za promet nekretnina kažu da se i jedni i drugi više raspituju nego što kupuju, prvi zato što imaju malo novca, a drugi što se teško odvajaju od njega i smatraju da su nekretnine još uvek precenjene.

Bogati sloj građana zna da je tržište nekretnina doživelo radikalne promene u odnosu na period pre krize i da su cene skoro prepolovljene. Danas su cene stanova u Novom Sadu između 700 i 1.200 evra za kvadrat, u Beogradu od 500 do 3.500, Nišu 750 do 1.200, a Kragujevcu od 700 do 1.300 evra. Onima s dubljim džepovima i to je mnogo i čekaju daljnje pojeftinjenje, jer cena pada u kontinuitetu. Direktor Prodaje u novosadskoj Agenciji za promet nekretnina Solis Dragan Rabatić kaže da bi mnogi investitori želeli da oderu kupca i traže nerealno visoku cenu kvadrata, do 1.350 evra, međutim, kupci koji traže i nešto luksuznije i reprezentativnije, nisu spremni da plate više od 1250 evra. Smatraju da i ta suma mora da garantuje kvalitet - i što se tiče komfora, i lokacije.

Za izbirljivije i bogatije kupce urbanisti Novog Sada su predvideli višeporodične stambene objekte sa tri-četiri stana, koji se sastoje iz prizemlja, sprata i potkrovlja, sa garažama i zajedničkim dvorištem. Međutim, za takve urbane vile nije bilo prevelikog interesovanja, jer čovek koji bi trebalo da plati više, želi da ima vlastito dvorište, vlastiti strujomer i ostalo. Zbog slabe potražnje danas je slabija i ponuda takvih stambenih objekata.

Kupci kojima ne gori pod nogama pozivaju se na stanje na tržištu, na nesrazmer između ponude i tražnje i spremni su još da čekaju. I oni koji su dobili subvencionisani stambeni kredit ne trče na prvu loptu. Inače, to je uglavnom obrazovana klijentela koja je najčešće zaposlena u državnim službama (samo oni imaju sigurnost radnog mesta i zarade i usude se dugoročno zadužiti), koja ume da razmišlja glavom, tako da je prošlo vreme onih koji su mislili kako će brzom i traljavom izgradnjom zgrnuti pare na brzaka.

Tek se ne žuri onima koji traže nešto baš-baš posebno. Oni bi samo da ulože novac u skupocenu nekretninu, da se eventualno u njoj nastane - što zbog komfora, što prestiža i međusobne utakmice ko će bolje.

To podseća na gastarbaitere koji su crnčili po belom svetu, a u rodnom kraju zidali višespratnice sve jedna veća od druge, koje su, uglavnom, ceo radni vek bile zaključane, samo što su jedni zgrnuli pare na brzaka i siti su svega, a drugi su rmbali i svega se odricali zarad višespratnice u zavičaju.

I danas ima takvih građevina na novoizgrađenim naseljima, poput novosadskog Tatarskog brda gde kuće liče na dvorce, imaju video-nadzor, visoke šiljate ograde i zaključane su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: