Fijat "mamac" za nove investitore

Predsednik Boris Tadić juče se u Ženevi, posle predstavljanja novog modela Fijata “500L”, sastao sa predsednikom Boša koji već investirao u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

19:36

Default images

Tadić je naveo i da je razgovarao i sa drugim proizvođačima.

"Razgovaraćemo u budućnosti sa predstavnicima drugih kompanija iz Južne Koreje, Japana, Italije i Nemačke. Govorim o proizvođačima auto delova, ali ćemo razgovarati do kraja ovog meseca i sledećeg meseca sa potencijalnim novim proizvođačima automobila", naveo je Tadić.

Dolazak Fijata u Srbiju i proizvodnja novog modela "500L“, pored izvoza vrednog 1,5 milijardi evra, donosi i izvoz komponenti i delova za automobile što će iznositi još dodatnu milijardu evra. To je ukupno 2,5 milijardi evra ili čak trećina sadašnjeg izvoza.

Pun efekat poslovanja Fijata mogao bi da se očekuje u 2013. Za auto-industriju, Srbija je zanimljiva jer ima posebne povoljnosti za izvoz namenjen u Rusiju. Gotova vozila nisu na režimu slobodne trgovine, ali delovi i komponente jesu.

"Proizvođači delova i komponenta za auto-industriu imaju i šansu da rade za druge proizvođače koji imaju svoje fabrike u Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Svakog radnika koji će da radi u fabrici u Kragujevcu opsluživaće, prema svetskim standardima, još četiri radnika koja će biti uposlena ili u fabrikama delova ili u logistici. Razvojem proizvodnje u Kragujevcu, posao će dobiti oko 10.000 radnika",rekao je Ćirić.

Da je povratak Fijata u Srbiju bio pravi mamac za firme koje se bave proizvodnjom delova za automobile, potvrđuje Jura, koja je napravila četiri fabrike u Srbiji, a sve proizvode plasira za Kiju i Hjundai. Tu je i Grah automotive koji pravi delove za Mercedes, Audi i Porše.

Inače, do kraja 2013. pet odsto svih rezervnih delova potrebnih za automobile koji se prave širom sveta pod imenom Fijata biće proizvedeno u Srbiji. Uz to, jasno je da će i 80 odsto delova za modele iz Kragujevca morati da se napravi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: