RTB Bor zarađuje posle dve decenije

Vlada Srbije donela je dobru stratešku odluku o podržavljenju RTB-a Bor i ulaganju u njegovu revitalizaciju, kaže vicepremijerka Verica Kalanović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

17:00

Default images

Kalanovićeva je obilazeći površinski kop Krivelj u RTB Bor, navela da je država uložila više od dve milijarde dinara u nabavku nove opreme, da svi poslovi idu predviđenom dinamikom i da će ih ona kontrolisati u budućem periodu.

Kalanovićeva je kazala da se odvijaju odlično sva tri velika programa koji obuhvataju nabavku mašina za površinske kopove i rudnik, ulaganja u topionicu i aktivnosti za planiranu flotaciju u Krivelju. Prema Kalanovićevoj, predviđeno je da se nabavka mašina za površinske kopove i rudnik, realizuje u četiri faze, a sada je u toku treća.

Do sada je RTB iz sopstvenih sredstava uložio 2,4 milijarde dinara u povećanje kapaciteta i veću eksploataciju rudnika.

Kalanovićeva je rekla da će ulaganja u topionicu obezbediti veću profitabilnost RTB i smanjenje zagađenja po kome je Bor poznat, kao i da je do sada povučena prva tranša kredita za topionicu od 15 miliona evra.

Potpredsednica Vlade je dodala da je danas dobila uveravanja od uprave RTB da će radovi i dalje napredovati pa će već sledećeg meseca moći da bude povučena i druga tranša kredita od 135 miliona evra.

Država je dala garancije Kanadskoj kreditnoj banci za topionicu, a uložiće i značajna sredstva za izmirivanje obaveza prema domaćim izvodjačima koji rade na izgradnji topionice.

"Vlada Srbije svoja sredstva konvertuje u vlasništvo i mislim da je to bila izuzetno dobra investicija," rekla je Kalanović.

Kalanovićeva je navela da je postignut i dogovor za flotaciju u Krivelju i da se može očekivati da taj posao bude završen u toku ove godine, kao i da će se u narednom periodu razgovarati o mogućnosti obnavljanja flotacije u Majdanpeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: