Kalanović: Dinkić olakšao krizu

Vicepremijerka Verica Kalanović ocenila je da je srpska privreda kroz težak period prošla uspešnije i bolje od mnogih zemalja.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

14:09

Default images

Za to su, kako je dodala, zaslužne mere vlade i ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj najavila je da će cilj rada njenog kabineta do kraja mandata vlade biti podrška investitorima, povećanje likvidnosti privrede, smanjenje sive ekonomije, sprovodjenje politike ravnomernog regionalnog razvoja i giljotine propisa.

Ona je istakla da će mere njenog kabineta biti usmerene ka ispunjavanju ciljeva za brži razvoj privrede i biće u vezi sa gorućim problemima ekonomije, kao što su povećanje zaposlenosti i izvoza. Govoreći o povećanju likvidnosti privrede kroz aktivnosti Fonda za razvoj, Kalanovićeva je istakla da je obavljen niz razgovora sa malim i srednjim preduzećima i da postoje konkretni predlozi o mogućnosti reprograma duga za minimum godinu dana onima koji zapošljavaju veliki broj radnika iz radno intenzivnih grana, koje su u problemima i nalaze se u nerazvijenim područjima.

Potpredsednica Vlade je, predstavljajući aktivnosti svog kabineta u okviru podrške investitorima, navela da 151 živi projekat u Srbiji jeste podrška onim investitorima koji osnivaju kompanije i zapošljavaju nove ljude i dodala da su oni definisali ugovorom zapošljavanje 23.000 ljudi i investiranje od 700 miliona evra.

Kao odgovor na nelikvidnost privrede, Kalanović je najavila da će predložiti rasterećenje privrede kroz inicijative i predloge poslovnim bankama.

"Ovo je model koji je premijer predložio u odnosu između građana i poslovnih banaka u njihovom zaduženju. Naš model biće analogni. Poslovne banke i privreda su takođe spojeni sudovi i mi ćemo rado biti čvrstva kopča koja će se naći između jednih i drugih i koja će uvažavati sve zahteve Centralne banke", objasnila je potpredsednica Vlade.

Kada je reč o sprovođenju "giljotine propisa", Kalanović je navela da je 67 odsto propisa usvojeno i da je ostalo još 33 odsto, kao i da će njen kabinet redovno dostavljati informacije o tome koje institucije nisu obavile svoj deo odgovornosti.

Ona je takođe najavila da će u pogledu registrovanja novih privrednih subjekata biti pojačana disciplina, uz poštovanje uslova da onaj ko se bude našao na tom spisku, neće moći da osnuje novo preduzeće i za one koji su odveli firme u stečaja u prethodnom periodu.

Govoreći o problemu sive ekonomije, potpredsednica Vlade je istakla da je želja da se uz pojačan rad i drugih ministarstava inicira podrška da se siva ekonomija uvede u legalne tokove, kroz značajno smanjenje obaveza u prvoj, drugoj i trećoj godini, odnosno da se iniciraju mere za oslobađanje obaveze poslodavca za novozaposlene radnike u period od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: