Srbija

Sreda, 03.11.2010.

14:16

Šteta velika,otvoren račun za pomoć

Zemljotres u Kraljevu izazvao je velike materijalne štete, Vlada je otvorila račun za pomoć, a Unika pozvala osiguranike koji su pretrpeli štetu da se jave.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Najviše su stradale starije stambene i pomoćne zgrade na seoskom podrucćju oko Mrčajevaca, udaljenom pedesetak kilometara od epicentra kod Kraljeva.

Padao je crep, pucali su zidovi, a oštećeo je i više parkiranih automobila. Zbog jakog potresa ispalo je iz sistema 26 trafostanica, ali su samo tri pretrpele veća oštećenja, pa je nekoliko prigradskih naselja privremeno ostalo bez električne struje.

U samom Čačku opadale su fasade, naročito na višespratnicama, a bilo je dosta lomova stakla i oborenih dimnjaka na kućama. Posebna komisija gradske uprave tokom prepodneva obilazila je teren, dok će već sutra, kako je izjavio Radomir Kruščić, zadužen za vanredne situacije u Skupštini grada, građevinski stručnjaci utvrditi pravi obim pričinjene štete.

Račun za pomoć Kraljevu

Ministarstvo finansija otvorilo je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu.

Broj računa je: 840-2390/40-88

Naziv računa: Grad Kraljevo - sredstva za elementarne nepogode - zemljotres 2010

Uplate se danas mogu vršiti na šalterima filijale Uprave za trezor Ministarstva finansija i to bez provizije.

Šalteri poslovnih banaka i Pošte Srbije uplate će primati od sutra.

Račun je otvoren na zahtev grada Kraljeva.

Fiksna funkcioniše, mobilna u prekidu

Telekom Srbija saopštio je da fiksna telefonija u Kraljevu, nakon zemljotresa, normalno funkcioniše dok u mobilnoj mreži ima prekida u saobraćaju.

U saopštenju se navodi da je infrastruktura Telekoma uglavnom neoštećena i da će prekidi u mobilnoj mreži u potpunosti biti normalizovani u popodnevnim časovima.

"Do 12 sati je uspostavljen rad većine baznih stanica, tako da trenutno samo tri bazne stanice ne rade, pa se može reći da je stanje normalizovano", navodi se u saopštenju.

Telekom Srbija će, u skladu sa potrebama, pomoći opštini Kraljevo da što pre sanira sva oštećenja nastala tokom noćašnjeg zemljotresa, dodaje se u saopštenju.

Snabdevanje gasom normalno

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je da je snabdevanje prirodnim gasom Kraljeva i okoline, posle snažnog zemljotresa koji je pogodio ovaj deo Srbije, redovno i da se odvija bez ikakvih problema. Stanje svih gasovodnih objekata u ovom regionu je dobro, a ekipe Srbijagasa odmah su izašle na teren, kako bi proverile funkcionisanje merno-regulacionih stanica i do sada nije uočen ni jedan problem, navodi se u saopštenju.

Posle ispitivanja svih nadzemnih objekata u Kraljevu i okolini, narednih dana na ovom području biće kompletno ispitane i podzemne instalacije u sastavu gasovodnog sistema Srbijagasa.

Kontrolom će biti obuhvaćeni svi gasovodi visokog, srednjeg i niskog pritiska, koji gasom snabdevaju industrijske kapacitete i domaćinstva na teritoriji grada Kraljeva i okolnih naselja, najavljuje Srbijagas.

Pomoć Vip-a

Kompanija Vip mobile uputila je pomoć u vidu mobilnih telefona, SIM kartica i kredita za potrebe kriznog staba i ostalih gradskih službi koje su uključene u rešavanje problema u Kraljevu, koje je sinoć pogodjeno zemljotresom.

Vipova mreža sve vreme nesmetano funkcioniše, što u ovom trenutku omogućava kriznim službama i stanovništvu da uspostave komunikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: