Srbija

Subota, 31.10.2009.

11:59

Petković: Turizam donosi prihode

Srbija bi morala u mnogo većoj meri da koristi turističke potencijale Koridora 7-Dunavsku rutu, koja može da donese velike prihode.

Izvor: Tanjug

Default images

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković kaže da bi Srbija trebalo da se ugleda na Mađarsku koja zaradjuje puno novca od velikih brodova-kruzera koji plove Dunavom.

"Želimo da uzmemo svoj deo kolača i da iskoristimo zajedno sa Rumunijom deltu Dunava koja je pobudila u Evropi neverovatnu glad za avanturizmom -'evropskom Amazonijom'", istakao je on.

Petković je kazao da 500-600 velikih brodova prolazi Dunavom kroz Srbiju i da bi trebalo da "presretnemo" i zadržimo deo tih turista koji idu u Rumuniju, ali da moramo da im pružimo i odgovarajuću infrastrukturu.

"Kad zaustavite te ljude morate da im nešto pružite, osnovne uslove, da kupe suvenire i da zadovoljni odu i zbog toga ćemo pripremati jednu po jednu turističku destinaciju bazičnom prihvatnom infrastrukturom", rekao je on.

Petković je kazao da je Ministarstvo napravilo master planove za razvoj gornjeg Podunavlja za Sombor i Apatin, donjeg Podunavlja od Srebrnog jezera-Velikog Gradišta do Kladova i da je završen master plan za razvoj turizma na Fruškoj gori i u Sremskim Karlovcima.

"Kroz te master planove imamo dobro obradjene atrakcije i pripremljena mesta za ivestitore, gde mogu da dodju i ulože novac", istakao je Petković.

On je rekao da se na turističkim lokacijama grade vizitorski centri i da će ove godine biti otvoren jedan u Sremskoj Mitrovici-Sirmijunu, koji je jedan od četiri carska grada bivše Rimske imperije.

Prema njegovim rečima, završava se izgradnja vizitorskog centra na Divčibarama, za Novu godinu biće otvrenen jedan na Zlatiboru, a upravo se završavaju i vizitorski centri na dva mesta na Goliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: