Drekslmajer otvara pogon na Kosovu

Predstavnici nemačke firme Drekslmajer najavili su da će u avgustu na Kosovu otvoriti pogon za proizvodnju elektronskih sistema za automobilsku industriju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2008.

08:32

Default images

"To će biti pilot projekat, a očekujemo da će do kraja 2009.godine u fabrici biti posla za 500 radnika", rekao je generalni direktor Drekslmajera (Draexlmaier) Georg Šejdhamer i dodao da će za početak zaposliti 100 radnika.

Premijer Kosova Hašim Tači je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da je Kosovo najbolje mesto za investiranje u regionu. "Posle proglašenja nezavisnosti, Kosovu se otvaraju mnogobrojne mogućnosti za razvoj, zapošljavanje i ukupni napredak", ocenio je Tači.

On je dodao da je Vlada Kosova stvorila povoljan ambijent za strane investicije, otvaranje radnih mesta, regionalnu saradnju i kooperaciju i povećanje efikasnosti institucija.

Ulaganje Drekslmajera, koji se bavi proizvodnjom delova za automobile, biće najveća investicija posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Inače, nemačka firma je početkom maja u Zrenjaninu otvorila fabriku u koju bi do kraja 2009. godine trebalo da uloži 10 miliona evra. Kako je planirano, do kraja ove godine biće zaposleno hiljadu radnika, a do kraja 2009. godine taj broj bi trebalo da bude udvostručen. Drekslmajer planira da u Zrenjaninu, u Poslovnoj zoni Bagljaš, proizvodi kablovske setove za BMW 3 koji će se isporučivati na nemačko tržište.

Kompanija čije je sedište u Vilsbiburgu ima proizvodne pogone u 20 zemalja na 51 lokaciji i zapošljava ukupno 38 hiljada radnika, a finansijski saldo za 2007. godinu bio je oko 1,7 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: