Srbija

Sreda, 26.12.2007.

11:34

Sledi izmena Zakona o privatizaciji

Parlament usvojio izmene Zakona o privatizaciji kojim se predviđa završetak privatizacije društvenih preduzeća do kraja 2008.

Izvor: Tanjug

Default images

Zakonom je predviđeno da se preduzeća koja ne nađu kupce do tog roka privatizuju kroz stečaj i tako pronađu strateške partnere.

U slučaju raskida ugovora sa prvorangiranim ponuđačem na privatizacionom tenderu ne raspisuje novi konkurs već započnu pregovori sa drugorangiranim ponuđačem, predviđeno je ovim izmenama Zakona o privatizaciji.

Prema zakonu zabranjuje se da se za kupovinu kapitala i imovine firmi nadmeću osobe koje su osuđivane za krivična dela ili se protiv njih vodi istraga za krivična dela.

Predviđena je, takođe, pojednostavljena procedura pripreme preduzeta za privatizaciju i omogućeno je da se deo viška prihoda od prodaje imovine preduzeća u restrukturiranju, posle namirenja poverioca, raspodeli zaposlenima.

Uvedena je zaštita poverioca, tako što se zabranjuje prinudno izvršenje državnih poverilaca za preduzeća u postupku tendera i aukcije, kako bi se sprečila zaplena i rasprodaja imovine.

Predviđeno je da se u slučaju raskida ugovora omogući bolja zaštita državnih interesa, jer će kupac biti sprečen da investicijama i dokapitalizacijom poveća vrednost kapitala.

Ubuduće će biti moguća prodaja firmi koje su nastale od imovine preduzeća iz bivše SFRJ, a novac od prodaje će ići na poseban račun.

Usvojen Zakon o pravu na besplatne akcije

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o pravu na besplatne akcije i izmene Zakona o javnim putevima.

Usvojeni zakon o besplatnoj podeli akcija predviđa da svi građani koji do sada nisu učestvovali u procesu privatizacije mogu da dobiju akcije u vrednosti od oko hiljadu evra. Zaposleni i bivši radnici šest javnih preduzeća koja treba da se privatizuju, dobili bi akcije u vrednosti od 200 evra po godini staža.

Građani će dobiti akcije od privatizacije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Telekoma, Aerodroma Nikola Tesla, Jat ervejza i fabrike lekova Galenika. Pravo na te akcije imaće osobe koje su državljanstvo Srbije stekle do dana kada je taj zakon stupio na snagu.

Izmenama Zakona o javnim putevima predviđeno je da naknade za održavanje puteva od akciza na derivate nafte i gasa u 2008. budu 15 odsto, a od 1. januara 2009. godine 20 odsto.

Tim zakonskim rešenjem trebalo bi da bude rešen problem nedostatka sredstava za finansiranje radova na održavanju magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji koje obavlja Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Skupština je danas usvojila i Okvirni sporazum između Vlade Srbije i EU o pravilima za saradnju koja se odnosi na finansijsku pomoć EU Srbiji u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima instrumeneta pretpristupne pomoći (IPA).

Sporazum otvara mogućnost daljeg ubrzanog razvoja finansijske i ekonomske saradnje između Srbije i Evopske unije i njenih članica.

Glavni cilj sporazuma je da zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU koriste jedinstvena i jednostavnija finansijska pravila usklađena sa finasijskim pravilima koja važe za članice EU.

Time se zemlje potencijalni kandidati brže pripremaju za punopravno članstvo u EU, odnosno olakšava im se pristup korišćenju i upravljanju "strukturnih i kohezionih" fondova EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

16 h

Podeli: