Srbija

Ponedeljak, 07.12.2020.

09:47

Šumadijska privreda beleži najviši suficit u Srbiji

Privreda Šumadijskog upravnog okruga u prvih deset meseci ove godine ostvarila je najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u iznosu od preko 315 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Šumadijska privreda beleži najviši suficit u Srbiji
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog okruga u istom periodu dostigla je 1,584 milijardi dolara uz izvoz od 949,3 miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

"Uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljnotrgovinski suficit privrede u prvih deset meseci 2020. beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine", istakao je direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog upravnog okruga Predrag Lučić.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, električni aparati za uključivanje/isključivanje ili zaštitu električnih strujnih kola, integrisana elektronska kola i mikrosklopovi, delovi šinskih vozila, nameštaj i pribor za motorna vozila, navodi PKS.

Najveći izvoz ostvaren je u Italiju (izvoz u Italiju je 25,5 odsto ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Poljsku, Slovačku, Češku, a značajan rast izvoza je ostvaren na tržišta Poljske, Sjedinjenih Država i Republike Koreje, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

16 h

Podeli: