Srbija

Četvrtak, 04.06.2020.

14:59

Naučno-tehnološki park spreman za otvaranje: Završena impozantna zgrada

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu na Gradskom polju je završena, a zvanično otvaranje parka se očekuje svakog trenutka, već i tokom iduće nedelje.

Izvor: Niške vesti

Naučno-tehnološki park spreman za otvaranje: Završena impozantna zgrada
Foto: Depositphotos, mmaxer

Prvi stanari su izabrani, a kompanije sa kojima je potpisan ugovor počeće sa useljavanjem 1. avgusta da bi od 1.septembra počele da rade punim kapacitetom.

Prema rečima dr Milana Ranđelovića, direktora Naučno-tehnološkog parka, građevinski radovi su dominantno završeni i sada se radi na ispravljanju nekih sitnijih grešaka koje su utvrđene i završetku parternog uređenja. Počela je isporuka nameštaja i opreme za funkcionalno opremanje parka, pišu Niške vesti.

"Na javni poziv koji smo raspisali stiglo je 36 prijava, 21 za startap kompanije i 15 prijava tehnološko-razvojnih kompanija. Izvršeno je bodovanje i 32 su odabrane za članove Naučno-tehnološkog parka. Ukupno ćemo imati 20 startap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo. Oni će razvijati dva različita proizvoda", kaže direktor NTP Milan Ranđelović.

Ranđelović dodaje da će kompanije koje su dobile ugovore za useljenje sa radom početi u avgustu. "To je mesec u kome bi se kompanije i useljavale i radile, a od 1.septembra bi počelo da se radi punim kapacitetom", kaže Ranđelović. "Na raspolaganju stanarima biće 14.000 kvadrata."

Interesovanje je premašilo očekivanja i, prema rečima Milana Ranđelovića, već u prvom javnom pozivu ponude su premašile ponuđene kvadrate, a to je tek 60 odsto od onoga što će na tri etaže biti na raspolaganju.

"Privukli smo kompanije koje će osmisliti nešto novo u NTP i ponuditi ga kao gotov proizvod tržištu. Očekujemo da ovaj park pokrene otvaranje novih fabrika, gde će se proizvoditi uređaji i aparati najnovije generacije", kaže Ranđelović.

"Imamo i početnike i one koji su već ozbiljni u poslu i biće zanimljivo pratiti kako će se povezati. Ideje su njihove, ali okruženje i atmosfera su naša briga."

Parter je delom namenjeno parkiranju, delom je lepo uređen park sa fontanama. U podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji će biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.

"U prizemlju i na galeriji nalaze se sadržaji koji su namenjeni celoj zajednici.Pre svega se radi o ulaznom holu i lobiju koji je u funkciji parka ali i Muzeja industrijske baštine Niša, tu će biti kafić i restoran i veliki kongresni centar koji će koristiti park ali i drugi akteri. Pored toga imamo još tri sprata okvirne površine od 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije", kaže Ranđelović.

Prvi sprat je namenjen startap kompanijama, drugi i treći kompanijama koje već imaju uspeha na globalnom tržištu.

Ranđelović očekuje da im se u narednom periodu jave nove kompanije koje sada nisu stigle to da urade, ili nisu prepoznale potencijal saradnje sa parkom.

Konkurs je trajno otvoren i jednom mesečno, u zavisnosti od broja prijava, sastajaće se komisije i raditi ocene tih prijava.

Formalno otvaranje zavisi od onih koji će otvaranju prisustvovati, a Ranđelović veruje da za to postoji interesovanje i predsednika Republike i Premijerke jer su i jedan i drugi dali i lični doprinos realizaciji planova oko izgradnje Naučno-tehnološkog parka.

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka je koštala 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode, u šta je uloženo oko 600 do 700.000 evra.

Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a što se tiče grada Niša sve aktivnosti po ugovoru je relaizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

11 h

Podeli: