Mali s MMF: Kako povećati plate i penzije

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je u Beogradu sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Džejms Rouf.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

17:09

Mali s MMF: Kako povećati plate i penzije
(Foto: Thinkstock)

Na sastanku u Ministarstvu finansija, razgovaralo se o aktuelnim ekonomskim i finansijskim kretanjima u Srbiji, o strukturnim reformama, privrednim rezultatima, kao i o projekcijama makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu.

Teme razgovora su bile penzije i plate u javnom sektoru, nova reforma plata u javnom sektoru, zatim reforma Poreske uprave, status kapitalnih investicija u infrastrukturu i njihovo povećanje u 2019. godini, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali i Rouf su, između ostalog, razgovarali o paketu stimulativnih mera koji je usmeren prema privredi i koji se planira u smislu smanjenja opterećenja na zarade, a čija bi implementacija krenula od 2019. godine.

Misija MMF boravi u Beogradu povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike“The Policy Coordination Instrument” (PCI).

Srbija i Misija MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg Stend baj aranžmana, u julu ove godine ušli u novi aranžman, „Policy Coordination Instrument“, koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Srbiji 18. jula ove godine, odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

Razgovori delegacije Ministarstva finansija sa predstavnicima MMF biće nastavljeni sutra.

Delegacija MMF-a, predvođena Džejmsom Roufom, boraviće u Beogradu do 4. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: