Mušterije im alergične kad vide "made in China", pa se preselili u Niš

Šef Cumtobel grupacije Alfred Felder označio je ovu godinu kao "prelaznu" za kompaniju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

12:26

Mušterije im alergične kad vide
(Foto: Thinkstock)

On je ukazao da se nalazi usred procesa restrukturiranja i najavio otvaranje novog pogona u Nišu 28. septembra.

On je na konferenciji za štampu povodom prezentacije rezultata od maja do jula preneo da je deo proizvodnje iz Kine vraćen u Evropu, u Niš. Kao razlog za taj potez Felder je naveo da su troškovi proizvodnje u kineskoj fabrici u Šenženu u međuvremenu postali viši nego u Evropi, a osim toga, proizvodnja u Kini povezana je s dvomesečnim transportom ka Evropi

Uz to, kako je naveo, pojedine mušterije "alergične" su kada na proizvodu stoji "Made in China".

Felder je najavio da će proizvodni pogon u Nišu biti otvoren zvanično 28. septembra i da trenutno tamo već radi oko 300 ljudi, a da će ih biti do hiljadu.

U Nišu se proizvode sijalice i komponente, a ta je investicija vredna 30 miliona evra.

Felder je poručio da proizvodnja u Kini ostaje, ali da će postrojenje biti premešteno iz Šenžena i istovremeno smanjeno. Takođe, dodao je, drugi pogon u Kini biće smanjen, dok istovremeno najavljuje otvaranje novog centra za softver u Portu (u Portugalu), za koji se kompanija opredelila posle dugih provera.

U Dornbirnu, gde se nalazi sedište koncerna, ostaće razvoj "hardvera", dok je izrada softvera "stavljena na led", jer se u tom gradu ne može naći dovoljno stručne radne snage, naveo je Felder. Srednjoročni cilj za poslovnu godinu 2020/21 je utrostručenje, kazao je i dodao da je porodica Cumtobel i dalje zainteresovana za dalji razvoj preduzeća, čime je odbacio različite spekulacije.

Restrukturiranje, prema njegovim rečima, ima jasan cilj da se fokus segmenta svetala usmeri na Evropu, a za segmetne komponente on kao mogućnost za dalji rast vidi globalno tržšte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: