Hoćemo li i u Srbiji reći: Zbogom, jaki usisivači?

Od 1. septembra u prodavnicama bele tehnike u Evropskoj uniji nema usisivača jačih od 900W.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

18:28

Hoćemo li i u Srbiji reći: Zbogom, jaki usisivači?
(Foto: Thinkstock)

Razlog nije mešanje u kućne poslove ili ograničavanje izbora potrošača već ušteda i zaštita. Proveravali smo koliko je Srbija blizu uvođenja evropskih standarda u svakodnevicu domaćinstava.

Direktiva iz Brisela smanjila je snagu motora na prosek iz šezdesetih - najviše do 900W. Tada je u Jugoslaviji usisivače proizvodila Sloboda Čačak.

„Ti usisivači rade po 40 godina, u mnogim domaćinstvima i dalje su u upotrebi.“

Veterani proizvodnje razumeju duh vremena i evropska pravila.

„Sada su elektromotori usavršeni, sa većim stepenom iskorišćenosti, tako da je moguće ostvariti isti efekat usisavanja sa manjom snagom. Potrošnja struje će biti nešto manja, ali efekat može da bude i kvalitetniji, zato što se ugrađuju novi filteri, novi materijali.“

Evropska unija je zacrtala da do 2020. smanji potrošnju električne energije za 20%, a jaki usisivači joj stoje na putu.

Pitanje koje se tiče energetske efikasnosti ujedno je i ekološki problem.

Od Ministarstva energetike do sada ovim povodom Ministarstvo zaštite životne sredine nije dobilo nikakvu inicijativu ili predlog ili zahtev da se izjasni o povlačenju usisivača snage veće od 900 W radi uštede energije i zaštite životne sredine. Ministarstvo zaštite životne sredine, inače, u načelu podržava svaku ideju, odluku ili potez koji doprinosi zaštiti životne sredine i prirode.

Da bi smanjila negodovanje proizvođača i ubedila potrošače, Evropska komisija je još 2014. promenila pravila, tada je jačinu usisivača ograničila na maksimum 1600w. Od 1. septembra u EU se ne prodaju usisivači jači od 900w.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: