"Odrediti koliko nam treba inspektora"

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je važno sagledati situaciju u inspekcijskim službama i odrediti potreban broj inspektora.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

14:08

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

"Kada uradimo analizu svih inspekcijskih službi, videćemo koliko je inspektora potrebno da bi inspekcije radile u skladu sa strategijom vlade da se borimo sa sivom ekonomijom", rekao je on je pred početak sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Dodao je da je primena Zakona o inspekcijskim službama pokazala da je zakon postavljen na pravilnim osnovama i da je privredni ambijent predvidljiviji.

"U interesu privrede, građana i inspekcijskih službi je da se sagleda status inspekcija i zaposlenih u inspekcijskim službama", rekao je Ružić.

On je kao primer naveo da Jablanički i Pčinjski okrug ima jednog zdravstvenog inspektora, dok ceo Niški okrug koji ima i veliki klinički centar, kontroliše takođe samo jedan inspektor.

Objasnio je da je potrebno sagledati i situaciju u inspekcijama na loklnom nivou, gde se dešava da jedan izvršilac radi poslove četiri inspekcije, što je kako je ocenio, neodrživo.

"Te probleme moramo sanirati i rešavati u budućnosti i sagledati starosnu strukturu inspektora", rekao je Ružić.

Pomoćnik ministra trgovine za sektor Tržišne inspekcije Lidija Stojanović izjavila je da su veliki pomak u zakonu savetodavne posete inspektora.

"Očekujemo da koordinaciona komisija podrži povezanost inspekcija preko portala, koja je važna zbog razmena informacija", rekla je ona i dodala je da je važno da informacija o kontrolisanim subjektima dođe do svih organa za koje je to značajano.

Prema njenim rečima, očekuje se i dalji napredak u usavršavanju inspektora.

Zakonom o inspekcijskim službama, započeta je reforma inspekcijskog sistema i prvi put su inspekcijske službe objedinjene, a njihov rad koordinisan, usaglašen i transparentan. Koordinaciona komisija je telo čiji se zadatak odnosi na koordinaciju i kontrolu rada 40 različitih inspekcija u 14 ministarstava, ali i na sveobuhvatno sagledavanje reformi ovog sistema i situacije u inspekcijskim službama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: