Vulin: Prava radnika u Slovačkoj - ne možemo ništa

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da je tražio sastanak sa slovačkim kolegom Janom Rihterom kako bi se rešio problem koji srpski radnici imaju u toj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

09:12

Vulin: Prava radnika u Slovačkoj - ne možemo ništa
Foto: Tanjug

Vulin je za Blic rekao da bi sporazm o socijalnom osiguranju o kojem želi da razgovara sa slovačkim kolegom značajno pomogao položaju srpskih radnika i bio bi prepreka radu na crno.

"U saradnji sa srpskim sinidikatima, obavestili smo i EU sindikate o uočenim pojavama i zatražili pomoć. Mi ne možemo zakonski da pomognemo ukoliko napuste našu teritoriju, a nas nisu obavestili o pravom razlogu svog odlaska. Jednostavno nemamo nikakvu nadležnost nad dešavanjima u drugoj zemlji", objašnjava Vulin.

On dodaje da s druge strane, ono što mogu da urade jeste da reaguju na srpskoj teritoriji.

"Pojačaćemo kontrolu rada agencija, više ćemo i medijski raditi na obaveštavanju naših građana o rizicima neprijavljenog rada, naglasio je Vulin.

Poslednjih dana pojavila su se svedočenja srpskih radnika o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli kada su preko posredničkih agencija otišli na tromesečni rad u fabrikama velikih korporacija u Slovačkoj, poput Samsunga. Oni tvrde da su radili kao turisti najviš tri meseca u teškim uslovima.

Posle pisanja medija, oglasio se i slovački ministar Rihter koji je najavio kontrolu i proveru uslova u kojima rade radnici iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: