Srbija

Nedelja, 05.02.2017.

15:58

"Tehnološki startap za IT i celu privredu Srbije"

Potrebno je iskoristiti potencijale koje ima tehnološki startap, za razvoj IT sektora, ali i celokupne privrede Srbije.

Izvor: Tanjug

Foto: Thinkstock

To je istakla državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom Evropske nedelje startapa koja se obeležava naredne sedmice.

Matić je navela da nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije, između ostalog, određuje mere podrške za IT preduzetništvo i startap projekte i da je u toku izrada Akcionog plana, saopšteno je iz ministarstva.

"Predviđena je dodela bespovratnih sredstava za startap projekte, u cilju povećanja broja tržišno uspešnih srpskih startap privrednih subjekata u čijim projektima dominantnu ulogu imaju informacione tehnologije", navela je ona.

Takođe, predviđena je i podrška razvoju startap ekosistema, jačanje IT klastera, startap habova i tehnoloških inkubatora, kako bi se povećala njihova sposobnost da podrže osnivanje i ubrzani razvoj većeg broja novih privrednih subjekata u oblasti IT, kao i podrška razvoju tehnoloških centara, istakla je Matić.

Ona je podsetila da je u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za programe za razvoj informacionog društva, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo i sredstva podrške IKT zajednicama koje doprinose umrežavanju građana i privrednih subjekata na lokalnom nivou i povećanju kompetencija građana u oblasti IKT industrije i tehnološkog preduzetništva, a sve u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti IKT-a.

Evropska nedelja startapa koja se ove godine obeležava od 6. do 10. februara je inicijativa koju od prošle godine promovišu Evropska komisija i Startap Evrope, sa ciljem podsticanja preduzetništva u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: